10 klimaatacties die werken

Gepubliceerd door Emma Van Coillie op

“Deze zomer sneuvelden de hitterecords en was de klimaatopwarming niet weg te slaan uit het nieuws. Heel wat mensen hebben vragen over de oorzaken, gevolgen en de oplossingen voor de klimaatverstoring,” aldus mijn middelbare school.

Reeds vele jaren probeert campus Sint-Hendrik hier een antwoord op te bieden via het AHA-project. In deze klimaat- en milieuraad werken leerlingen, leerkrachten en directie samen om van de school een duurzame en klimaatneutrale omgeving te maken. In dat kader nodigden zij op vrijdag 13 september Pieter Boussemaere uit die het had over ‘Tien klimaatacties die werken’.

Pieter Boussemaere is docent geschiedenis en klimaat aan de Vives Hogeschool in Brugge en is al jaren een veelgevraagd spreker. In 2018 verscheen zijn recentste boek ‘Tien klimaatacties die werken’. In de voordracht vertrekt hij van de naakte feiten. Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek kreeg je tien persoonlijke acties die wetenschappelijk onderbouwd zijn en echt werken.

Doorheen de avond waren er tien acties die Pieter onderbouwde met harde cijfers en specifieke oplossingen. Hij keek niet naar de typische oplossingen zoals minder vlees eten en plasticgebruik verminderen, maar collectieve oplossingen. Het grootste probleem met het klimaat zijn de fossiele brandstoffen, want die zijn voor 71% verantwoordelijk voor de klimaatproblematiek. Als we deze brandstoffen zouden vervangen door elektriciteit, is de grootste klus geklaard. We kunnen deze elektriciteit opwekken door windmolens, zonnepanelen… en deze hoeven niet het ‘straatbeeld te verlelijken’. Je kan deze namelijk kwijt op zee, maar voorlopig worden deze parken allemaal op land gezet omdat dit (voorlopig) de goedkoopste manier is.

Ben je gebeten door het debat? Laat een reactie achter!
Wil je meer weten? Lees het boek “Tien Klimaatacties die Werken”!

Meer info over het Ahaproject: www.ahaproject.be

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
Categorieën: Evenement

0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll Up